Lichaamsgerichte psychotherapie en traumatherapie
Op een gegeven moment kun je in je leven op een punt komen, dat het fijn is als iemand even een stukje met je meeloopt.
Bij lichaamsgerichte psychotherapie gaat het om inzicht en bewustwording; en van daaruit, mogelijk, heling.
Het gaat bijvoorbeeld om thema’s als:
- depressieve gevoelens of angstgevoelens
- overbelasting; burn-out
- het niet kunnen doorbreken van patronen in je werk of je relaties
- moeite hebben met grenzen
- inzichten als ‘ik wil meer mijzelf zijn’, ‘ik wil meer contact met m’n lichaam of met m’n gevoel’ of ‘ik wil me rustiger voelen’.
In deze benadering is nog steeds het gesprek de basis. Maar we gaan in deze therapie uit van jou als geheel: je denken, maar ook je gevoel en je lichaam, en we wérken ook vanuit al deze invalshoeken.
Onze focus zal sterk op het hier en nu zijn: waar loop je tegen aan in je leven? Hoe krijg je daar meer zicht op? En, heel belangrijk: hoe krijg je zelf handvatten/ gereedschappen die je kan integreren in je leven zodat je werkelijk goed voor jezelf kan zorgen.
Er wordt in deze therapie (meestal) een relatie gelegd met je levensverhaal. Vaak spelen ervaringen van vroeger nog een veel grotere rol in ons leven nu dan dat we door hebben.
We kunnen verschillende methodieken inzetten. We werken met lichaamsbewustzijn op diverse manieren. Bijvoorbeeld middels ervaringsoefeningen of (geleide) meditatie. We kunnen ook systematisch kijken naar je ervaringen. En wellicht kunnen benaderingen vanuit traumawerk (bijvoorbeeld EMDR) aanvullend goed werken. Steeds vanuit wat er speelt in je leven, met de focus op het hier en nu, waarbij we de rode draad van je vraag vasthouden.
Voor wie
Lichaamsgerichte psychotherapie is geschikt wanneer er psychische, mentale, emotionele klachten zijn, maar ook bij onbegrepen lichamelijke klachten kan lichaamsgerichte psychotherapie ondersteunend zijn.
De doelgroep van Praktijk in goede aarde is volwassenen.
Werkwijze
De therapie start met een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Daarin hoor ik graag meer over je aanleiding om sessies te willen doen, en kan ik verder toelichten hoe ik werk. Het is vaak niet van te voren te voorspellen hoeveel sessies er nodig zijn. Tijdens de sessies komt de voortgang uiteraard voortdurend aan de orde.
Verwijzing en vergoeding
Je kunt naar mij verwezen worden door de huisarts; een verwijzing is echter niet nodig. De sessies worden door de meeste verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je hoeft daarbij geen eigen risico te betalen. Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over vergoedingen. Belangrijk om daarbij te noemen is dat ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SBLP en de koepelvereniging RBCZ.
Tarieven
Een sessie lichaamsgerichte therapie is € 80,- en duurt gemiddeld een uur en een kwartier.
Een sessie kan tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd. Als een afspraak later wordt afgezegd, dan kan het volledige tarief in rekening gebracht worden in verband met de gereserveerde tijd.
Afspraak maken
Wil je graag meer informatie over mijn aanbod of wil je een afspraak maken? Je kunt me bereiken via
liesbeth @ in-goede-aarde.nl (zonder de spaties).
telefoon 06 216 58 204.
Meer informatie vind je op mijn website: www.in-goede-aarde.nl
Praktijk
Elke woensdag werk ik binnen het Therapeuticum. Op maandag, dinsdag en vrijdag werk ik vanuit mijn praktijk aan huis, in Stitswerd. Stitswerd ligt zo’n 20 km boven de stad en is goed bereikbaar per auto en bus.
Klachtenregeling
Uiteraard doe ik mijn best om je zo goed mogelijke begeleiding te bieden. Desondanks kan het voorkomen dat je ontevreden bent. Komen we er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen. Ik ben aangesloten bij de Geschillencommissie Complementaire Behandelvormen CAM Coöperatie. Zij kunnen je klachten begeleiden.
Over Liesbeth Haken (1968)
Ik ben opgeleid in de lichaamsgerichte psychotherapie en werk vanaf 2009 in mijn praktijk In goede aarde. Naast deze studie volgde ik vanaf eind jaren tachtig diverse opleidingen en cursussen op het gebied van persoonlijke groei, ontwikkeling en heling. Daarnaast ben ik opgeleid als medisch socioloog.
Ik werk steeds vanuit de verbinding tussen hoofd, voelen en lichaam, en het versterken van het zelfgenezend vermogen. Ik ben daarbij geïnspireerd door de antroposofie.
Laatst bijgewerkt: 5 september 2019